Sigurnost na internetu


Iako je internet značajan izvor informacija i usluga koje ti pomažu u svakodnevnom životu, od čitanja različitih internetskih portala, slanja i primanje elektroničkih poruka, komuniciranja putem društvenih mreža, pa do korištenja različitih bankarskih usluga i online kupnje, u isto je vrijeme i izvor mnogih opasnosti.
 

Svakodnevno svjedočimo medijskim natpisima o različitim kriminalnim radnjama počinjenima putem interneta. Pojam računalne sigurnosti sve se više susreće i van stručnih krugova te uviđamo kako korištenje računala na globalnoj mreži sa sobom nosi niz odgovornosti i sigurnosnih pravila.
 

Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNet) izdala je knjižicu "Sigurnije na internetu" koja ti pomaže u boljem razumijevanju opasnosti koje vrebaju u virtualnom svijetu, naučiti kako prepoznati prijevare, zaštititi svoje računalo i sačuvati osobne podatke od krađe ili gubitka.
 

Knjižica "Sigurnije na internetu"


Knjižica je preuzeta s internetskih stranica Nacionalnog CERT-a (www.cert.hr). Nacionalni CERT je u sklopu CARNet-a, a zadužen je za računalnu sigurnost na internetu u Republici Hrvatskoj.